Tutku Yayınları 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39
Tutku Yayınları 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

Tutku Yayınları 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39
Medine Yılları
Mescid-i Nebi’nin ve Suffe’nin İnşası
Medineli müminlerin her biri, Peygamberimizi (s.a.v.) kendi evinde misafir etmek istiyordu. Peygamberimiz (s.a.v.), devesinin serbest bırakılmasını istedi. Deve önce boş bir arsada, sonra da Halid b. Zeyd el-Ensarî’nin (r.a.) evinin önünde durdu. Efendimiz (s.a.v.) de evi yapılıncaya kadar bu sahabinin evinde misafir oldu. Devenin ilk durduğu boş arsa, sahibi olan iki yetimden satın alındı. Buraya bir mescit yapıldı. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) de yapımında bizzat çalıştığı bu mescide Mescid-i Nebi (Peygamber Mescidi) denildi. Mescidin bitişiğine, Peygamberimiz (s.a.v.) ve ailesi için odalar inşa edildi. Ayrıca kimsesiz Müslümanların barınması için bir gölgelik yapıldı. Suffe denilen bu gölgelikte yoksul ve kimsesiz Müslümanlar kalıyordu. Zamanlarının çoğunu ilim ve ibadetle geçiren suffe ehline de ashab-ı suffe denildi.
Toplumsal Barışın ve İslam Kardeşliğinin Tesisi
Mekkeli Müslümanlar mallarını, tarlalarını, hayvanlarını, evlerini, kısaca her şeylerini Mekke’de bırakıp inançları uğruna yeni bir şehre göç etmişlerdi ve Medine’de zorluk yaşıyorlardı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiğinde güçlü bir İslam toplumu oluşturmayı hedefledi. Bunun için öncelikle muhacirlerle ensar arasında kardeşlik tesis etti. Buna muahat (kardeşleştirme) denir. Peygamberimiz (s.a.v.), her bir muhaciri, bir ensarla kardeş yaptı.
Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiğinde burada Evs ve Hazreç adında iki büyük Arap kabilesi yaşıyordu. Bu iki kabile arasında uzun yıllardan beri devam eden çekişme ve düşmanlık vardı. Allah Resulü (s.a.v.), Evs ve Hazreç kabileleri arasındaki düşmanlığa son verdi ve bu iki kabileyi İslam kardeşliği temelinde barıştırdı. Böylece güçlü bir İslam toplumu oluşturma yolunda önemli bir adım daha attı.
Hicret’le ilgili olarak bilinmesi gereken kavramların başında muhacir ve ensar gelir.
İslam dinini Kur’an-ı Kerim’in emrettiği gibi yaşamak, Mekkeli müşriklerin her türlü baskısından kurtulmak ve din, can, namus, akıl ve soy emniyetini sağlayıp her türlü tehlikeden korunmak amacıyla Mekke’den Medine’ye hicret eden Hz. Muhammed (s.a.v.) ve arkadaşlarına muhacir denir.
Hicret sırasında Hz. Peygambere (s.a.v.) ve Mekke’den Medine’ye göç eden diğer Müslümanlara kucak açıp onları misafir eden, onların beslenme ve barınma ihtiyaçlarını gideren, farklı bir ortamda yeni bir yaşamın kurulabilmesinde onlara yardımcı olan ve sahip oldukları her şeyi onlarla paylaşan Medineli Müslümanlara ensar adı verilir.
Medine Sözleşmesi
Medine’de Evs ve Hazreç kabileleriyle birlikte Yahudiler ve müşrik Araplar da yaşıyordu. Şehirde barış ve güven ortamını sağlamak isteyen Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medine’de yaşayan Yahudi ve müşrik Arap kabileleriyle bir araya gelip İslam tarihinde Medine Sözleşmesi adıyla bilinen antlaşmayı imzaladı.
Tutku Yayınları 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları, Peygamberimizin Hayatı 5. Sınıf Cevapları, Peygamberimizin Hayatı 5. Sınıf Çözümleri, Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları, Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39, Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri, Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 39, Peygamberimizin Hayatı Kitabı Cevapları, Peygamberimizin Hayatı Kitabı Çözümleri, Sayfa 39, Tutku Yayınları, Tutku Yayınları 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39, Tutku Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları, Tutku Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri, Tutku Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 39,