Meb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

Meb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

Meb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37
11.02.2021
99
A+
A-

Meb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

ALIŞTIRMALAR

1) Ramazan Bey bahçesinde kiraz ve kayısı yetiştirmektedir. Bahçesinde 22 adet kiraz, 36 adet kayısı ağacı bulunan Ramazan Bey bir kiraz ağacından 28 kg, bir kayısı ağacından 32 kg meyve almaktadır. Bahçedeki tüm meyveler toplandığına göre:

a) Toplam kaç kg meyve toplanmıştır?
b) Toplanan kirazlar on dörder kilogramlık kasalara, kayısılar ise on ikişer kilogramlık kasalara yerleştirildiğine göre bu kasalama işi için toplam kaç tane kasa kullanılmıştır?
c) Kasalama işinden sonra bir kasa kiraz 30 TL’den, bir kasa kayısı 20 TL’den satılacaksa Ramazan Bey meyvelerden kaç TL kazanır?

a) Toplam kaç kg meyve toplanmıştır?
Kiraz = 28 kg (1 ağaç)
Kayısı = 32 kg (1 ağaç)

= 22.28 + 32.36
= 616 + 1152 (Kiraz = 616 kg, Kayısı = 1152 kg)
= 1768 kg meyve toplanır.


b) Toplanan kirazlar on dörder kilogramlık kasalara, kayısılar ise on ikişer kilogramlık kasalara yerleştirildiğine göre bu kasalama işi için toplam kaç tane kasa kullanılmıştır?

616 kg kiraz 14 kg’lık kasalara konulursa = 616 : 14 = 44 kasa
1152 kg kayısı 12 kg’lık kasalara konulursa = 1152 : 12 = 96 kasa

Toplam kasa = 44 + 96 = 140 adet kasa kullanılır.


c) Kasalama işinden sonra bir kasa kiraz 30 TL’den, bir kasa kayısı 20 TL’den satılacaksa Ramazan Bey meyvelerden kaç TL kazanır?

44 kasa kiraz = 30 * 44 = 1320 TL
96 kasa kayısı = 20 * 96 = 1920 TL

Toplam = 1320 + 1920 = 3240 TL

2) Kamyon ve otomobillerin yer aldığı bir otoparkta toplam 33 tane araç vardır. Araçların tekerlek sayısı toplamı 158’dir. Kamyonların 6 tekerlekli, otomobillerin 4 tekerlekli olduğu bu otoparktaki araçlardan kaç tanesinin kamyon, kaç tanesinin otomobil olduğunu bulunuz.

Kamyon + Otomobil = 33
Kamyon = x
Otomobil = y
x + y = 33

Kamyon = 6 tekerlekli
Otomobil = 4 tekerlekli

6x + 4y = 158
x + y = 33

Bilinmeyeni teke düşürelim yani x+y = 33 denklemini -4 ile çarpıp çıkaralım:

6x + 4y = 158
-4x – 4y = -132

2x = 26 ise
x = 13

Kamyon 13 adettir.

33 – 13 = 20 adet otomobil vardır.

3) Bir iş yerinde yılda 6 paket küp şeker ve 20 kg toz şeker kullanılmaktadır. İş yerinin sahibi Semra Hanım, çalışanları ile birlikte artık ofiste çaya şeker atmama kararı alır. 1 paket küp şeker 5 TL ve 1 kg toz şeker 6 TL olduğuna göre karar sonrası bu iş yerinin giderleri kaç TL azalmıştır?

1 paket küp şeker = 5 TL ise
6 paket küp şeker = 5.6 = 30 TL

1 kg toz şeker = 6 TL ise
20 kg toz şeker = 6.20 = 120 TL

Tasarruf Miktarı = 30 + 120 = 150 TL

4) 108 sayfalık bir kitaba sayfa numarası verilirken toplam kaç adet rakam kullanılır?

1 ile 9 arasında = 9 rakam kullanılır.
10 ile 99 arasında 90 adet sayı kullanılır. İki basamaklı olduğundan 90 * 2 = 180
100 ile 108 arasında 9 adet sayı kullanılır. Üç basamaklı olduğundan 9 . 3 = 27 adet rakam kullanılır.

9 + 180 + 27 = 216 adet rakam kullanılır.

5) Nesrin’in doğum yılı Burcu’nun doğum yılından 6 eksiktir. Nesrin 28 yaşındayken Burcu kaç yaşındadır?

Nesrin = 1992 doğumlu ise (28 yaşında)
Burcu = 1998 doğumlu olacaktır. (22 yaşında)

28 – 6 = 22 yaşında olacaktır.

Meb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı CevaplarıMatematik 6. Sınıf CevaplarıMatematik 6. Sınıf ÇözümleriMatematik Ders Kitabı CevaplarıMatematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37Matematik Ders Kitabı ÇözümleriMatematik Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 37Matematik Kitabı CevaplarıMatematik Kitabı ÇözümleriMeb YayınlarıMeb Yayınları 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı CevaplarıMeb Yayınları Matematik Ders Kitabı ÇözümleriMeb Yayınları Matematik Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 37Sayfa 37,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.